Karhu-Kissat
 

TAITAVA PELAAJA

Kylläpä on huikean taitava juniorijääkiekonpelaaja, oletko samaa mieltä? Tähän kysymykseen saan vastata melkein joka päivä. Yleensä kyseisen pelaajan, jota kysymys koskee, on vähän fyysisempi ja sitä kautta nopeampi kuin muut saman ikäiset lapset.

Tämän biologisen kehittymisen takia en itse uskaltaisi tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä, miten taitavasta pelaajasta on kyse. Lapset ja nuoret kehittyvät niin eri tahtiin. Jos keskustellaan taidosta, niin taitoa on monenlaista - varsinkin jääkiekossa.

Oma tulkintani, mitä taito on jääkiekossa.

Lastenvaiheessa kaiken keskiössä ovat perusliikkuminen ja tasapainotaidot, erityisesti tasapaino on kaiken perusta urheilussa ja jääkiekossa. Siksi on erittäin tärkeää, että lapset liikkuisivat riittävästi (noin 20 tuntia viikossa) ja harrastaisivat mahdollisimman monipuolisesti kaikkia lajeja.

Lapsilla pitäisi olla mahdollisimman paljon valinnan varaa eri urheilulajeihin kohtaan, koska kaikkien lahjakkuudet eivät välttämättä sovi jääkiekkoon. Lapsivaiheessa on tärkeätä luoda hyvät harjoittelupohjat lajitaitojen opetteluun.

Nuortenvaiheessa jääkiekon painopisteenä ovat lajitaitojen opettelu ja jalostaminen. Lajitaitojen tekniikat ovat luistelu, kiekonkäsittely, syöttäminen ja laukaus.

Mistä tunnistaa taitavan luistelijan?

Hyvän luistelijan erottaa hyvästä tasapainosta ja monipuolisesta teränkäytöstä sekä räjähtävyydestä. Hyvän kiekonkäsittelijän erottaa, käsien nopeudesta, rytmistä, liikkeiden monipuolisuudesta ja käsien liikelaajuuksista.

Syöttötaidoissa erot tulevat, monipuolisista syöttövalinnoista esim. kovuudesta ja ajoituksista. Syötön pitää aina edistää peliä.

Laukauksien suurimmat erot tulevat; kovuudesta, tarkkuudesta, oveluudessa ja tietenkin maalien määrästä. Kaikkia näitä tekniikkoja ja niiden kehittämiseen vaaditaan paljon toistoja ja laatua. Suurin haaste on saada lajitaidot sellaiselle tasolle, että pelaaja pystyy nopeisiin ratkaisuihin pelitilanteessa suhteessa peliin.

Pelitaito. Pelaajille kaikista vaikeinta on oppia joukkuepelitaitoja ja yhteispeliä. Taitavan pelaajan erottaa siitä, että taitavalla pelaajalla on enemmän valintoja pelitilanteissa; paljon ratkaisumalleja ja pelaaja pystyy suoriutumaan vaikeasta tilanteesta älykkäämmin ja nopeammin kuin keskinkertainen pelaaja. Hyvät pelaajat ymmärtävät ja näkevät pelin kokonaisuutena, ja liikkuvat oikeaan paikkaan oikea-aikaisesti.

Lahjakkaimmat pelaajat pystyvät pelissä ajattelemaan keskenään samankaltaisella logiikalla ja siitä syntyvät suurimmat erot, kuka osaa pelata ja kuka ei. Pelkkä into ei riitä, jos ei ymmärrä peliä. Paras tapa opettaa pelaajille pelin ymmärtämistä, lukemista ja ratkaisujen tekoa on pelaaminen.

Pelaaja näkee sen, minkä ymmärtää.

Mistä sitten erottaa taitavan pelaajan tavallisesta pelaajasta? Huippupelaajan erottaa siitä, että suurin osa hänen suorituksistaan tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella. Kehittyäkseen pitää harjoitteluissa ja peleissä päästä mahdollisimman paljon pois mukavuusalueelta. 


Timo Lehkonen
Valmennuspäällikkö
Karhu-Kissat ry