New Power Generation
”Harrastukset ovat tärkeä osa lapsien ja nuorten elämää, sillä ne auttavat unohtamaan ylimääräiset stressitekijät sekä antavat muuta ajateltavaa koulunkäynnin ohelle”, näin kirjoitti Helsingin Sanomien Lasten Uutisissa 13-vuotias Niklas Rantapää perjantaina 22. syyskuuta.
Varsin kypsä ja osuva analyysi, miksi nuorten kannattaa liikkua. Selvä ja suora viesti myös vanhemmille, että liikkuminen auttaa lasta ja nuorta selviämään paremmin ja terveemmin omassa arjessaan.
Tapasin tällä viikolla pariskunnan, joiden lapsi lopetti pelaamisen seuramme A-juniorijoukkueessa keväällä. Poika oli päässyt lääkikseen opiskelemaan ja uusi elämänvaihe otti suuntaa lukion ja armeijan jälkeen.
Vanhemmat totesivat yhteen ääneen, että syksy on ollut jotenkin haikeaa aikaa, kun ei ole enää tarvinnut mennä hallille. Vuosien saatossa hallilla oli syntynyt iso joukko ystävyyssuhteita, hyvää ja rikasta sosiaalista elämää. Isän mukaan lätkä ja urheilu kaiken varhaisopiskelun ja nuoren kasvun aallokoissa ovat auttaneet poikaa valtavasti elämässä eteenpäin.
Vanhemmat olivat selvästi huojentuneita, että poika on kasvanut turvallisessa ympäristössä. Urheilun kautta nuori mies on tavannut ison osan ystävistään, verkostoitunut ja oppinut ajattelemaan asioita pitkäjänteisesti. Samalla hän oli saanut jakaa onnistumisia ja epäonnistumisia ryhmässä.
Urheilu ja siinä kilpaileminen ei aina tarkoita sitä, että lapsestasi täytyy tulla Suomen paras tai maailman paras urheilija. Paras palkinto lienee se, että nuoret saavat aidosti kasvaa ja kokeilla rajojaan turvallisessa ympäristössä.
Ryhtyminen ammattiurheilijaksi on jokaisessa lajissa kova päätös. Päätös sisältää valtavan määrän riskejä ja muuttuvia tekijöitä, joihin ei aina itse pysty vaikuttamaan. Mutta uskon vahvasti siihen, että liikunnallinen urheiluympäristö on yksi parhaimpia kasvualustoja lapselle. Varsinkin joukkueurheilu ja jääkiekko tarjoavat lapselle ja nuorelle valtavan määrän kokemuksia ja oppia, joita ei voi ostaa rahalla mistään tuntemastani kaupasta.
”Onnistumiset kohottavat itsetuntoa samoin kuin joukkuelajit lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Erityisesti urheiluharrastuksen on todettu olevan yhteydessä hyvän koulumenestyksen kanssa, unohtamatta samanaikaista fyysisen kunnon paranemista”, kirjoittaa siis vasta 13-vuotias Niklas.
Eipä sitä aikuinenkaan yhtään paremmin osaisi sanoa.
Hymyillään kun tavataan;)
Jari Kostiainen