Karhu-Kissat
 

Ulkojäiltä kaukaloiden gimmaksi

Tytöt eivät ole harvinaisuus jääkiekossa, vaikka toki heitä vähemmän poikajoukkueissa näkyy. Karhu-Kissojen eri ikäluokissa pelaa tällä hetkellä 5 tyttöä, joista yhtenä tulokkaana D2 -ikäluokan vahvistuksena aloittanut Saana Pajunen #13. Uusien kilpailusääntöjen mukaan tyttö saa pelata minkä ikäisissä pojissa tahansa. Yksilön taso määrää sarjatason, ei ikä. Tätä mahdollisuutta aika usein myös hyödynnetään. Saanan kohdalla on ehkä poikkeuksellistakin, että hän pelaa oman ikäisten poikien kanssa.


Palo jääkiekkoon syttyi Saanalla jo ennen kouluikää, isän jalanjäljissä. ”Silloin oli muutama oikein hyvä ulkojäätalvi ja kävin paljon isän kanssa luistelemassa. Yritin katsoa isästä mallia ja halusin oppia luistelemaan ja kikkailemaan samaan tapaan. Ärsytti, kun en osannut.” Pienen taivuttelun jälkeen Saana pääsi kiekkokouluun, mutta kävi omien sanojensa mukaan kiekkokoulussa kolme kertaa kääntymässä, kun häntä ohjeistettiinkin taitojensa puolesta siirtymään suoraan joukkueeseen. Samalla Saana aurasi tietä myös pikkusiskolle, joka aloitti luistella vielä Saanaakin nuorempana. Myös pikkusisko Laura siirtyi pelaamaan Karhu-Kissoihin F10 -ikäluokan maalivahtina.


Saanalle on jääkiekkoilu tuttua niin poikien kuin tyttöjen joukkueissa, ja onpa hän pelannut maalivahtinakin, mutta palannut takaisin kenttäpelaajaksi. Pääsääntöisesti hän on pelannut poikien kanssa koko ajan. ”Minulle ei ole niinkään tärkeää, onko joukkueessa tyttöjä tai poikia, se on ihan sama. Ennemminkin haen itselleni sopivan haastavaa porukkaa ja sitä, että treeneissä vaaditaan tekemään tosissaan.” Tavoitteellisuuden lisäksi Saanasta tuntuu löytyvän sisukkuutta, sillä yhtenä poikajoukkueiden hyvistä puolista hän mainitsee myös sen, että poikien peleissä saa taklata. Naisten jääkiekossahan taklaaminen on rajoitettua.


Tarjolla tyttöjen Leijonapolku


Tyttöjen jääkiekkoinnostus elää nyt nousukauttaan ja esimerkiksi viime keväänä Espoossa järjestetyt naisten MM-kisat olivat hyvä buusti tyttökiekolle, toteaa Saara Niemi, jolla on vahva rooli naisjääkiekkoilun edistäjänä ja puolestapuhujana. Niemi toimii puolipäiväisesti sekä HIFK:ssa että jääkiekkoliitossa tyttökiekkovalmentajana ja kouluttajana ja on lisäksi HIFK:n naisten liigajoukkueen päävalmentaja sekä manageri.


Niin Jääkiekkoliitossa kuin HIFK:n naisjääkiekkoilun puolella on selkeä tahto- ja tavoitetila vahvistaa tyttöjen pelaajapolkua entisestään ja luoda tytöille mahdollisuuksia jääkiekkoilun parissa. Seurojen kiekkokoulut ovat avoimia kaikille lapsille, minkä jälkeen tytöt voivat poikien tavoin siirtyä seurajoukkueisiin. Sen lisäksi HIFK:n alaisten kasvattajaseurojen tapaamisissa jaetaan tietoa seurayhteisön varsin kehittyneestä tyttökiekkotoiminnasta, jotta tyttöjen Leijonapolkua tai muita mahdollisuuksia voidaan tarjota seurajoukkueissa pelaaville tytöille.


”On äärimmäisen hienoa, että jokainen lapsi, tyttö tai poika, voi harrastaa jääkiekkoa omassa lähihallissaan. Tyttöjä pelaa täysin tasavertaisina poikien mukana, mutta on myös huomattava, että kaikki tytöt eivät halua mennä poikajoukkueisiin, eikä se saa muodostua harrastamisen esteeksi. Tyttökiekkoakin voi harrastaa monella tasolla; pelaajan haaveissa voi yhtä hyvin olla harrastepelaaminen tai paikka maajoukkueessa, ja ne ovat molemmat yhtä toteutumiskelpoisia.”, pohtii Niemi.


HIFK:n seurayhteisön tyttökiekkotoiminnassa on mukana yli 200 tyttöä, koko Suomen pelaajamäärän ollessa n. 4000. Vaikka väkilukunsa puolesta maat eivät olekaan Suomen kanssa vertailukelpoisia, on Kanadassa arviolta 100 000 naisjääkiekkoilijaa, USA:ssa noin 70 000. ”Lähdemme HIFK:ssa ensin liikkeelle siitä, että saamme tyttöjen pelaajamäärän tuplattua ja tavoitteena on olla valtakunnallisella tasolla suurin tyttökiekkoseura. Kun saadaan lisää aloittajia ja tuetaan heidän harrastamistaan, kasvaa joukkueen taso ja sitä kautta tulee myös menestystä”, uskoo Niemi.


Karhu-Kissojen kiekkokoulu lapsille käynnistyy sunnuntaina 29.9.2019 Kaarelan jäähallissa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen Kiekkokoulun sivuilta. 

Tyttöjen oma kiekkokoulu Gimmat Skulaa toimii sunnuntaiaamuisin Helsingin jäähallissa. Lisätietoa HIFK:n tyttökiekkotoiminnasta .