Karhu-Kissat
 

Aikuisia kiekkokatsomossa

Kenen mailalla kaukalossa pelataan ja kuka mailaa ohjaa?

Lokakuun lopulla julkaisemani Facebook -postauksen suosio yllätti. Pelkästään jakoja jutulle kertyi lähes 100 ja aiheeseen tarttui myös verkkojulkaisu Jatkoaika, joka referoi postaukseni nettiuutisessaan

Saatu huomio kertoo asian tärkeydestä sekä siitä, että kovin monet tunnistavat tämän ilmiön.

Julkaisemme saman tekstin nyt blogina. Sen lisäksi kysyimme treeneissä lapsilta ja nuorilta “Miten aikuisten pitäisi käyttäytyä hallilla ja katsomossa?” Osa lapsistakin tunnisti “sen yhden faijan”, joka huutaa kiekkokaukalon lehterillä pää punaisena.

Tämä menee nyt teille aikuiset:

Lapsi haluaa pelata omalla mailallaan. Joten vanhemmat katsomoissa tai kentän laidalla, minulla olisi teille pieni pyyntö: antakaa lasten pelata rauhassa.

Lasten ja nuorten jääkiekossa ja urheilussa yleensäkin, vanhempien tehtävä on kannustaa eikä meuhkata ja ohjeistaa lapsia urheilutilanteessa. Tässä muutamia syitä.

  • Lapset ovat yleensä niin tohkeissaan pelaamisestaan, etteivät yksinkertaisesti kuule kaiken touhun keskellä katsomosta annettuja ohjeita.

  • Vaikka vanhemmalla olisikin urheilutaustaa omasta nuoruudestaan, ei monellakaan ole nykyoppien mukaisia, pelitilanteen järkevään ratkaisemiseen auttavia ohjeita.

  • Olivatpa ulkopuoliset ohjeet sitten oikeita tai vääriä, ne tulevat enimmäkseen liian myöhään, jotta pelaaja tilanteiden tiimellyksessä kykenisi muuttamaan ratkaisuaan ohjeiden mukaisesti.

  • Ylipäätään lapsi haluaa ”pelata omalla mailallaan”.

Lapset ottavat esimerkkiä aikuisista koko ajan. Aikuiset ovat esimerkkejä niin hyvässä kuin pahassa. Syy ja seuraus kuuluvat yhteen. Positiivinen kannustamien antaa lapselle energiaa ja hän tuntee itsensä tärkeäksi. Negatiivinen haukkuminen ja moittiminen voivat vaikuttavaa henkisesti lapsen hyvinvointiin, jopa alitajuisesti loppuelämän ajan. Lapsen harrastamisen henkisen helppouden kannalta avainsanat ovat ”lapsen ehdoilla”. Muistetaan, että kysymyksessä on lapsen harrastus, jossa aikuiset ovat vain tukena.


Timo Lehkonen
Valmennuspäällikkö
Karhu-Kissat ry


Lapsille ja nuorille hallilla käyttäytyminen ja pelisäännöt eri rooleineen ovat selvät. Katso vaikka videolta!