Karhu-Kissat
 

Haasteista herkullisin; itse tehty kotiruoka

Tee se itse kotiruoka -haasteen tavoitteena on oppia ja innostua ruoanlaitosta.

Joukkueharjoittelun päätyttyä kuin seinään pisteli Karhu-Kissat E2 (U11) -joukkueessa vastuuvalmentaja Toni Vehniäinen pelaajien perheille painavaa tekstiä. Tarkasti tikattua ohjelmaa treenaamiseen ei tullutkaan, vaan valmentaja usuttaa pelaajia tekemään samoja oheisharjoitteita, joita on tehty koko kauden ajan. Jumpasta, tekniikka- ja liikkuvuusharjoitteista tai pihaliikunnasta ei olekaan ollut pulaa, todetaan joukkueen perheistä.

Tänä keväänä harjoittelu tai liikkuminen jää paljon vanhempien panostuksen varaan. Tämän toki ymmärtää Vehniäinenkin ja kannustaa vanhempia mukaan liikkumaan. “Tärkein asia on, että lapset liikkuvat; juoksevat, kävelevät rappusia, pyöräilevät, uivat, rullaluistelevat, kiipeilevät, pelailevat pihalla, laukovat kiekkoja, hyppivät trampoliinilla, tekevät mitä tahansa. Vanhemmat mukaan liikkumaan, niin saadaan lapsetkin tekemään”, uskoo Vehniäinen.

Vehniäinen kertoo myös toivoneensa perheiltä toista tärkeää asiaa; vähemmän herkuttelua ja tilalle terveellistä ruokaa. Liikunta, terveellinen ruoka ja lepo auttavat toimimaan ja antavat paremmat lähtökohdat kovaan jääharjoitteluun, kun sen aika taas koittaa. “Odotan innolla näkeväni motivoituneita, monipuolisesti liikkuvia ja kipinää silmissä olevia pelaajia, kuten näin tämän kauden aikana. Ensi kaudesta tulee hyvä!”

Liikunnan ja ulkoilun lisäksi myös ruoka, sen suunnittelu ja valmistus voivat olla perheen yhteisiä juttuja. Monissa perheissä tiedetään, että ruoka maistuu paremmalta silloin, kun sen tekemiseen on itsekin osallistunut. Siksi E2 (U11) -joukkueessa lanseerattiin myös kaikista maistuvin, Tee itse kotiruoka -haaste.

Tee itse kotiruoka -haaste

Tavoitteet: 
Miettiä mikä on terveellistä, mikä ei. Oppia arvostamaan vanhempien ruoanlaittoa. Oppia ja innostua ruoanlaitosta itsekin.

Ajankohta: ei aikarajaa
Säännöt:

  •  suunnittele terveellinen ja ravitseva kotiruoka
  •  etsi resepti esimerkiksi googlesta tai soittamalla mummolle
  •  laadi kauppalista vanhempien avustuksella
  •  käy kaupassa (yhdessä vanhemman kanssa)
  •  valmista ruoka (yhdessä vanhemman kanssa)
  •  lähetä kuva/kuvakollaasi projektista joukkueenjohtajalle tai vanhempien Whatsapp-ryhmään, niin voitat palkinnon!

Tämä haaste sopii kaikille ja suosittelemme kokeilemaan tätä myös kotona!


Lisätietoa ja vinkkejä terveelliseen ja monipuoliseen ruokailuun on tarjolla myös Terve urheilija -ohjelmassa, jota toteuttaa UKK-instituutissa toimiva Tampereen Urheilulääkäriasema. Ohjelmasta todetaan, että kuluva kevät on poikkeuksellinen urheileville lapsille ja nuorille myös ravinnon kannalta. Jo tauko kouluruokailuista on iso muutos. Kuitenkin terveyden ja suorituskyvyn ylläpito on tärkeää erityisesti nyt. Tätä silmällä pitäen Terve urheilija -ohjelman huonetaulu tarjoaa vinkkejä ruokailuun. Ohjelman sivustoa kannattaa selata muutenkin, sillä sieltä saa monenlaista tietoa urheilevan nuoren kasvuun ja kehitykseen sekä liikkuvuusharjoitteita erilaisten vammojen ehkäisyyn.