Karhu-Kissat
 

Miten harrastamisen kuluja pienennetään?

Helsingin Sanomat haastatteli seurojen mahdollisuuksista karsia harrastamisen kustannuksia. Tämäkään aihe ei ole yksiselitteinen.

Tällä teemalla olemme seuranakin olleet kauden aikana mediassa useamman kerran. Uskon, että lompakoissamme tunnistamme tämän kaikki. Kulut ovat kasvaneet, elämä on kallistunut, mikä näkyy väistämättä myös lasten harrastuksen ja harrastusvälineiden kustannuksissa.

Jokin aika sitten Helsingin Sanomat haastatteli mahdollisuuksista karsia harrastamisen kustannuksia. Omista kommenteistani julkaisuun päätyi jokunen, mutta mielestäni aiheeseen on montakin eri näkökulmaa.

1.  Vastine ja mitä rahalla saa?

Omana kommenttinani Helsingin Sanomat nosti esiin pohdintani vastineesta. Aina, kun asialle on olemassa hinta, meidän on myös hyvä tarkastella, mitä sillä saa. Esimerkkinä nostin 230€ suuruisen, kuukausittaisen kausimaksun. Ennen kuin päätämme, onko maksu kallis vai kohtuullinen, on hyvä todeta, että hintaan sisältyy 4-5 ohjattua joukkuetapahtumaa viikossa / 3 h. Lopputuloksena on kuukaudessa toimintatunteja 48-60, jolloin tuntihinnaksi jää alle 5€/h.

Vertailun vuoksi

  • kertamaksu Mäkelänrinteen uimahalliin 7-16 -vuotiaille 3,50€, 
  • 2h lippu Superparkiin netistä ostettuna 14€, 
  • yhden sarjalipun hinta elokuvateatteriin edullisimmillaan 12€, 
  • hohtokeilaus Ruusulan keilahallissa 42€/ rata + 2€ kenkämaksu,
  • 3h hissilippu Talmaan 31€ tai 34€ iästä riippuen. 

2.  Toiminnan laatu

Seuratoimijana ajattelen, että erityisesti pk-seudun jääkiekkoseurojen kilpailutilanteessa, meidän on seurana huolehdittava siitä, että toiminta on hyvää ja laadukasta, ja pitää yllä yhteisöllisyyden voimaa. Karhu-Kissojen strategiapäivityksessä on väläytelty slogania ”helppo tulla, vaikea lähteä”, mikä asettaa myös meille itsellemme vaatimustasoa ja kriteerejä. Haluan uskoa, että hyvin johdettu seura, selkeät toimintamallit, systemaattisesti ohjattu valmennus, tekemisen meininki, ilo ja yhteishenki lisäävät seuran vetovoimaa.

Joukkueiden alustavat budjetit laaditaan näin keväisin ja täsmentyvät kesän päätteeksi. Yhtälö on aika helppo. Joukkueen arvioidut kustannukset lasketaan yhteen ja jaetaan joukkueen pelaajamäärällä. Muodostuu pelaajakohtainen kausimaksu. Vetovoima näyttäytyy erityisesti nuoremmissa ikäluokissa suoraan harrastamisen kustannuksena. Mitä enemmän maksajia, sitä pienempi osuus yhdelle pelaajalle jää.

3.  Helpot, löysät vastaukset

Helsingin Sanomien jutussa tarjottiin yhtenä ratkaisuna harrastamisen kustannuksiin varustekirppiksiä ja lisää harkintaa leirityksissä tai ulkomaan matkoissa. Näillä varmasti on vaikutusta, mutta katson, että varusteiden kierrätys ei ole mikään uusi asia ja leiri- tai ulkomaanmatkat ovat useimmiten harrastamisen lisäkuluja. Perustoiminnan sisältävää kausimaksua näillä ei saada kavennettua.

Esimerkkinä voidaan verrata vaikka kahta joukkuetta, joista toisen sarjassa kilpailevat joukkueet ovat alueellisesti hyvin samoilta seuduilta, toinen kilpailee valtakunnallisessa SM-sarjassa, jolloin matkapelit ja -kustannukset ovat pakollinen osa joukkueen vuosibudjettia. En usko, että olemme valmiita tinkimään kilpailun tasosta, vaan päinvastoin. Tavoittelemme SM-paikkoja kaikissa mahdollisissa ikäluokissa.

4.  Yhteiskunta- ja yritysvastuu

Viimeisimpänä pääsen yhden vakioaiheeni pariin. Liikkumattomuuden hinta huitelee Suomessa vuosittain 3,5-7 miljardin euron haarukassa. Kevään eduskuntavaalien teemoissa tätä jo sivuttiin, ja liikkumattomuus ja sen kustannusten pienentäminen vaatii ehdottomasti yhteiskunnallisia toimia ja päättäjien aktiivisuutta. Mitä aiotte tehdä? Meidän kaltaiset seurat ja 150 vapaaehtoista toimihenkilöämme ovat osallistuneet näihin talkoisiin jo vuosia!

Oman ansiotyöni kautta tunnistan, että viime vuosien maailman myllerryksessä myös yritykset ovat monin paikoin joutuneet kiristämään vyötään ja karsimaan kustannuksista. Toivoisin kuitenkin, että yrityksissä ymmärrätte, että muutaman sadan euron tuki joukkueelle voi merkitä paljon. Erityisesti, jos pienelläkin panoksella osallistuvia yrityksiä on useita.

Olen tämän kauden aikana saanut osallistua seuramme kaikkien ikäluokkien arvo-työpajoihin. Joukkueista löytyy jo nyt mahtava määrä ryhdikkäitä, vastuuntuntoisia, yhteistyötaitoisia, sisukkaita ja sitoutuneita lapsia ja nuoria. Heistä kaikista on syytä olla ylpeä! 

Aikuiset, jotka päätätte yrityksissä; pitäkää heidän puoliaan myös taloudellisesti. He ovat tulevaisuuden (työn)tekijät.


Hanna-Kaisa Waittinen