Karhu-Kissat
 

Pelaamalla ansaittu paikka U20 SM-sarjassa

Jääkiekon suljettu sarjajärjestelmä heijastuu myös nuorten U16-, U18- ja U20- ikäluokkien SM-sarjoihin. Näissä ikäluokissa sarjapaikka tarjoillaan ilmaiseksi 15 SM-liigaseuran nuorten joukkueelle.

Voisiko Suomessa olla enemmän ammattilaispelaajia, jos sarjajärjestelmä mahdollistaisi avoimen kilpailun, on valmennuspäällikkö Timo Lehkonen pohtinut jo vuosia. Jotain jääkiekon tilasta kertoo sekin, ettäSuomessa ammattilaisseuroja on 15, Ruotsissa lienee 40 paikkeilla, ja Saksassa kolmosdivarin pelaaja voi keskittyä jääkiekkoon ammattina palkan, asunto- ja autoedun turvin. Suljetut sarjat näivettävät lajia ja suurimpina kärsijöinä ovat pienet seurat kasvattirahojen kaikotessa logoseurojen lupaamien SM-sarjapaikkojen kautta. Kilpailun kaventuessa monen yksittäisen pelaajan unelmat on leikattu jo varhaisina vuosina.


Tällä kaudella voimme tarkastella sarjajärjestelmää sisäpiirin näkökulmasta, sillä Karhu-Kissojen U20 raivasi edellisen kauden päätteeksi tiensä SM-sarjaan. Pienelle seuralle tämä on todellinen ylpeyden aihe, etenkin kun paikka irtosi todellisella kilpailulla ja pelaamalla saavutetuilla tuloksilla. Joukkueen valmennustiimi Jukka Kallio, Patrik Lostedt ja Jyrki Katajamäki lähenevät osaamisellaan neroutta. Liigaseurojen nuorten joukkueisiin verrattuna resurssit, olosuhteet ja harjoittelumahdollisuudet ovat hyvin eri luokkaa. Kuitenkin Jugi, Pate, Jykä sekä tälle kaudelle matkaan fysiikkavalmentajaksi saatu Antti Karjalainen käyttävät ja pystyvät hyödyntämään pienet resurssit mahdollisimman tehokkaasti luoden jokaisesta päivästä mestariteosta.


Kalliolle sarjajärjestelmän lainalaisuudet ovat tuttuja, mutta niitä on turha murehtia. SM-sarjaan lähdetään suurella innolla haastamaan muita joukkueita. Harjoitusotteluista on tullut tärkeitä oppeja ja niitä on myös otettu vastaan; juoksua on parannettu koko ajan. Vaikka joukkueessa keskinäinen kilpailu pelipaikoista käy kiivaana, painottuu yhteen hiileen puhaltaminen ja tekeminen hyvän fiiliksen kautta. Valmennuksen nerous taitaakin pohjautua siihen, että hallille tullaan vain ja ainoastaan pelaajia varten. Valmennustiimi on laittanut kaikkensa joukkueen eteen. Kallio kuvaileekin parhaan palkinnon koittavan silloin, kun omat pelaajat ottavat yhteyttä entiseen valmentajaansa kertoen, miten ovat päässeet etenemään kohti unelmiaan. Mutta pelataan nyt U20 SM-sarja ensin.


Sarja käynnistyy kotiotteluilla Pirkkolassa

pe 2.9. klo 19 Karhu-Kissat  -  Kärpät

la 3.9. klo 18  Karhu-Kissat  - RoKi